DNS metoda i vježbe | Palma Manus Zadar

DNS metoda i vježbe | Palma Manus Zadar

DNS metoda, odnosno jednostavnije rečeno DNS vježbe, predstavljaju rehabilitacijsku tehniku koja za svoj primarni cilj ima naučiti pacijenta pravilnom disanju, zadržavanju ispravnog položaja tijela, te na kraju izvođenju aktivnih vježbi.

DNS metoda uspješno povezuje suradnju mišićno-koštanog i neurološkog sustava u svrhu smanjenja boli, prevencije nastanka ozlijeda, te poboljšanja posture.

DNS METODA

Da bi se izvodile DNS vježbe potrebno je na početku naučiti pravilno disati i na taj način izvršiti stabilizaciju trupa. Upravo je stabilizacija izuzetno važna da se izvede kontroliran i pravilan pokret.
Pravilno disanje je prvi problem s kojim se pacijenti susreću. Međutim, potrebno je malo vježbe i strpljenja kako bi se ova vještina usvojila.

Tek kada je trup stabilan, aktivan pokret može započeti. U DNS-u uvijek se kreće sa lakšim vježbama kako bi pacijent što bolje savladao kontrolu trupa i izvođenje samog pokreta. Vježba se može izvoditi sa ili bez opterećenja, što ovisi o stanju pacijenta.

DNS vježbe podrazumijevaju izvođenje promjene položaja tijela, polako i kontrolirano. Cilj ovih vježbi je da mozak zaboravi ono što je loše prethodno naučeno, a u svakodnevnom životu učestalo ponavljano. Ovim se vježbama nastoji osvijestiti pravilan položaj tijela i usvojiti ga kao nešto novo i poželjno u svakodnevnom životu.
Upravo je iz tog razloga DNS metoda od izuzetne važnosti fizioterpeutima kao metoda u rehabilitaciji bolnih stanja (bol u doljnjem dijelu leđa, bol u vratnoj kralježnici, bol u ramenom zglobu i kuku, nestabilnost ramenog i zdjeličnog obruča), prevenciji nastanka ozlijeda, te u korekciji narušene posture kod djece i odraslih

CILJ

DNS metoda se pokazala izuzetno korisnom u rehabilitaciji djece sa skoliozom, dok se dijete jos uvijek nalazi u fazi intenzivnog rasta i razvoja. Često se koristi zajedno sa drugim metodama (Schroth metoda) kako bi se smanjila krivina kralježnice , postigla bolja kontrola trupa, te usvojio novi ispravan obrazac pokreta.

DNS vježbe moguće je izvoditi u malim grupama, uz uvijet da su pacijenti prethodno savladali tehniku disanja i način izvođenja samih vježbi. Ovakav način rehabilitacije djeluje motivirajuće na pacijente, a ujedno je i zabavan. Kada stanje pacijenta zahtjeva individualan pristup, tada fizioterapeut DNS rehabilitaciju izvodi individualno kako bi što bolje procijenio stanje, mogućnosti i napredovanje pojedinog pacijenta.

Od izuzetne je važnosti da se u početku DNS vježbe izvode pod nadzorom licenciranog fizioterapeuta kako bi se izbjeglo krivo izvođenje disanja i samih vježbi, a time i nastanak kompenzacija

© Sva prava pridržana | Palma Manus 2021