Skolioza

Skolioza – deformacija kralježnice | Palma Manus Zadar

Skolioza je deformacija kralježnice čiji nastanak roditelj nije mogao spriječiti, ali pravovremenim otkrivanjem i ciljanim terapijskim vježbama za skoliozu moguće ju je staviti pod kontrolu. Skolioza kod odraslih se također može tretirati ciljanim terapijskm vježbama.

Što je skolioza?

Skolioza je jednostavno rečeno postranično iskrivljenje kralježnice i trupa. Međutim, problem je zapravo puno kompleksniji. Kod skolioze dolazi do rotacije kralježaka i torzije kralježnice. Zamislite da želite iscijediti mokri ručnik. Jednom rukom uhvatite jedan kraj ručnika, drugom drugi kraj ručnika te krenete vrtiti ručnik. Upravo takva rotacija događa se prilikom nastanka skolioze kralježnice.

Skolioza kod djece se najčešće javlja u dobi od 10 do 14 godina, a oko 10 puta je češća kod djevojčica nego dječaka.

Vrste skolioze

Postoje dvije vrste: funkcionalna i strukturalna. Funkcionalna sama po sebi ne predstavlja veliki problem jer ne dolazi do patoloških promjena na kralježnici. Ona nastaje kao posljedica skračenja jednog ekstremiteta, spazma mišića smještenih duž kralježnice, deformacija u zglobu kuka. U tom slučaju lječi se uzrok nastanka, a ne sama skolioza.

Strukturalna skolioza može biti urođena ili stečena, a uzrokovana je promjenama na samoj građi kralješka ili odnosima između više njih. Upravo je nju potrebno liječiti terapijskim vježbama za skoliozu.

Simptomi skolioze

Skoliozu će na djetetu roditelj primjetiti u stojećem stavu. Ramena su često nejednake visine, bokovi su asimetrični, uočljiva je leđna grba, nejednak je prostor između ruku i trupa.

Slika 1: Simptomi skolioze u stojećem stavu

Ako želimo biti sigurni da skolioza zaista postoji napraviti ćemo test preklona. Test se izvodi na način da se iz stojećeg položaja polagano spušta glavom i trupom prema dolje te pokuša dohvatiti prste na nogama dok su noge u koljenima potpuno ispružene. Ako je test pozitivan leđna grba (gibus) doći će do posebnog izražaja te sa sigurnošću možemo reći da kod takvog djeteta postoji skolioza. Eventualnu sumnju otkloniti ćemo RTG snimkom.

Slika 2: Simptomi skolioze u pretklonu

Liječenje skolioze

Terapija skolioze ovisi o dobi dijeteta tj. o dijetetovoj koštanoj zrelosti, stupnju deformacije te o uzroku zbog kojeg je nastala. Zbog svih ovih čimbenika svaki slučaj skolioze je jedinstven te u skladu s time ne postoji jedna terapija koja odgovara svima. Tretman skolioze kod odraslih razlikuje se od tretmana skolioze kod djece jer je završen tjelesni rast i razvoj.

Terapija može biti u rasponu od aktivnog praćenja djetetovog stanja, terapije izvođenjem posebnih vježbi za korekciju skolioza (SCHROTH metoda ili SEAS), kombinacije vježbi i nošenje ortoze, pa sve do operacije.

Iako je u 70% slučajeva uzrok nastanka skolioze nepoznat, napretkom vježbi za skoliozu uspješno se tretira te znatno poboljšava kvaliteta života. U Palma Manus Zadar naći ćete stručno osposobljenog fizioterapeuta sa uskom specijalizacijom za liječenje skolioze kod djece i odraslih. Obratite nam se sa povjerenjem i dođite na besplatan prvi pregled.

© Sva prava pridržana | Palma Manus 2021