Schroth metoda | Palma Manus Zadar

Schroth metoda I njeni benefiti | Palma Manus Zadar

Schroth (Šrot) je najpriznatija metoda lječenja skolioze u svijetu. Od izuzetne je važnosti sa terapijom početi na vrijeme, odnosno prije završenog rasta i razvoja djeteta kako bi se spriječilo daljnje napredovanje deformacije kralježnice. Kombinacija terapije koja podrazumjeva izvođenje vježbi po Schroth metodi zajedno sa nošenjem ortoze može uvelike pomoći kako bi se izbjegla operacija kralježnice tj. kirurško liječenje skolioze. Temelji se na individualnom pristupu kod svakog pacijenta ovisno o stupnju deformacije kralježnice.

Schroth terapija

Iako večina ljudi kralježnicu vidi u 2D prostoru ona se zapravo deformira u 3D prostoru, odnosno osim postranične zakrivljenosti postoji i rotacija kralježnice oko njezine uzdužne osi. Upravo je iz tog razloga glavni cilj Schorth metode derotacija kralježnice.

Proces vježbanja započinje učenjem pacijenta kako da izvede posebnu tehniku disanja. Nakon toga pacijent izvodi istezanje cijelog tijela na švedskim ljestvama tj, autoelongaciju. Slijedeća faza je ona u kojoj fizioterapeut postavlja pacijenta u korigirani položaj. Upravo u tom položaju pacijent primjenjuje naučeno disanje te njemu pridodaje mišićnu aktivnost.

Kod Schroth metode vježbi za skoliozu potreban je ne samo konstantan rad sa fizioterapeutom već i svakodnevno izvođenje i primjena naučenih vježbi kod kuće. Time se višestruko povećava vjerovatnost da će se postići zadani cilj.

Tretman se nastavlja i nakon odlaska od fizioterapeuta jer je sve navedeno potrebno integrirati u aktivnosti svakodnevnog života.

Cilj terapije

Cilj Schroth metode je zaustavljanje napredovanja skolioze, korekcija nastale skolioze, povećanje plućnog volumena, poboljšanje posture te povećanje svijesti o vlastitom tijelu.

Ipak, ponekad pacijent mora biti svjestan da samo Schroth tretman nije dovoljan da bi se sve navedeno ispunilo. Ovisno o dobi pacijenta, njegovoj koštanoj zrelosti, te o stupnju zakrivljenosti u terapiju je potrebno uvesti i nošenje ortoze. Na taj način povećava se mogućnost izbjegavanja operacije.

Izvođenje vježbi po Schroth metodi nije nešto što će pacijent izvoditi kratko vrijeme. To je novi način života koji svaki pojedinac sa skoliozom mora usvojiti kako bi razvio svijest o svojoj kralježnici i poboljšao kvalitetu života. Učinite prvi korak ka kvalitetnijem životu i obratite se licenciranom Schroth terapeutu te ugovorite svoj besplatan prvi pregled.

© Sva prava pridržana | Palma Manus 2021